Hoe kun je een keuzedeel van begin tot eind ontwikkelen met behulp van ChatGPT?

Tijdens de IPON op 29 februari had ik de eer een workshop te verzorgen over het ontwikkelen van een keuzedeel met behulp van ChatGPT. Gezien de grote interesse, deel ik nu deze informatie ook als artikel.

Context

Uitgangspunten

Om de context voor dit artikel vast te stellen, begin ik met de uitgangspunten voor deze specifieke casus:

In dit artikel bespreken we de methodiek en de strategie. Daarna volgt een uitwerking in een aantal stappen. De chats met ChatGPT zijn hier niet uitgewerkt maar elke stap bevat links naar de chat. De links gaan overigens niet naar ChatGPT zelf maar naar deze website. De tekst is wel van ChatGPT.

Uiteindelijk kun je, gebaseerd op de methodiek, strategie en de voorbeelden uit de chats, zelf een keuzedeel uitwerken.

Strategie

Het is essentieel om het hele traject in kleine, beheersbare stappen op te delen. Een direct verzoek aan ChatGPT om een compleet keuzedeel te ontwikkelen is niet haalbaar. Daarom is het aanbevolen om eerst zelf een methodiek te kiezen. ChatGPT kan hierbij advies geven, wat vaak tot nuttige inzichten leidt, maar de definitieve keuze ligt bij jou. We ontwikkelen het keuzedeel stap voor stap, waarbij elke stap wordt verfijnd met hulp van ChatGPT. De resultaten dienen als input voor de volgende fase. Dit proces maakt het niet direct noodzakelijk om ChatGPT van alle context en details te voorzien.

Vraag aan ChatGPT: Kun je helpen met het opzetten van een blended lessenserie?
Antwoord van ChatGPT: biedt relevante aandachtspunten.

Methodiek In deze casus kiezen we voor het ADDIE-model, een breed toegepast framework voor educatief ontwerp, bestaande uit de stappen: Analyseren, Ontwerpen, Ontwikkelen, Implementeren en Evalueren. In dit artikel concentreren we ons op de eerste drie stappen.

Dit keuzedeel is ontwikkeld door De Leertechnoloog voor JijPlus.

De Uitwerking

Om alles overzichtelijk te houden, hebben we voor elke stap van de methodiek een aparte chat gecreƫerd. Elke chatsessie wordt afgesloten met een samenvatting die als basis dient voor de volgende sessie. Belangrijk: sessies in ChatGPT 3.5 worden niet automatisch opgeslagen. Zorg ervoor dat elke voltooide chatsessie correct wordt gearchiveerd!

Contact

Formulier