blogposts

Xerte en Articulate vergeleken

In dit artikel vergelijken we twee auteurstools waarmee je e-learnings kunt maken: Xerte en Articulate, voor gebruik in school en voor gebruik door een e-learning producent.

Wat krijg je en wat kost het?

Xerte
Xerte is een opensource auteurstool. Dit betekent dat je voor het gebruik in principe niet hoeft te betalen. Dat wil echter niet zeggen dat het je niets kost. Het pakket moet worden geïnstalleerd op een server, je moet toegang voor de auteurs/ontwikkelaars regelen, je moet de upates regelen,…. Kortom voor de techniek heb je een systeem en een beheerder nodig. Daarnaast heb je iemand nodig die op css-niveau en html-niveau templates kan bouwen die passen bij jouw type e-learning.

Xerte bestaat uit een:

 • Xerte Online Toolbox, waarmee je interactieve e-learnings kunt maken;
 • Bootstrap-template waarmee je content kunt publiceren in de vorm van een website;
 • Decision tree template waarmee je hele mooie scenario’s kunt bouwen.

Articulate
Articulate kost €1033 per gebruiker per jaar. Daarvoor krijg je dan een hele suite aan producten en diensten. Articulate is uiterst gebruikersvriendelijk. Het bouwen van een interactieve e-learning lijkt op het maken van een powerpoint. Articulate is als auteurstool online en offline te gebruiken.

Articulate bestaat oa uit:

 • Articulate storyline, waarmee je interactieve e-learnings maakt;
 • Articulate Rise, waarmee je (interactieve) content publiceert als een website;
 • Content library, hier vind je allerlei foto’s, tekeningen, video’s en templates;
 • Articulate Peek/Review waarmee je screencast en webcam opnames kunt maken.

Publiceer en integratiemogelijkheden

Qua publiceer en integratie mogelijkheden zijn beide auteurstools vergelijkbaar.

 XerteArticulate
Website (HTML5)Jaja
ScormJaIets meer instelmogelijkheden
LTIRechtstreeksVia LMS/Scormcloud
Tin Can ApiRequests vanuit XerteRequests programmeren via Java
cmi5NeeJa

De presentatie van de producten van beide auteurstools zijn responsive.
Op mobiel doen de learnings van Xerte het echter beter. Bij Articulate wordt alleen de navigatieschil op mobiel aangepast terwijl in Xerte ook de inhoud wordt aangepast (bijv. kolommen worden onder elkaar gepresenteerd).

Gebruik als auteur/ontwikkelaar

De auteurstool van Articulate is WYSIWYG. Het is vergelijkbaar met het werken in powerpoint. Het is daardoor vrij eenvoudig om e-learnings te maken die je helemaal zelf kunt inrichten. Daarnaast kun je met layers en met de timeline in beperkte mate animaties maken.

De auteurstool van Xerte lijkt meer op het invullen van een database. In de database vul je content in en op basis van de template wordt de content gepresenteerd. Er zijn standaard meer dan 80 templates/ pagina inrichtingen. Als je een pagina anders wilt inrichten dan de template dan moet je code toevoegen (html/java) of de CSS aanpassen.

Als je voor een opleiding veel e-learnings wilt maken en je hebt geïnvesteerd in een paar goeie en mooie templates dan kan het werken in Xerte een voordeel zijn.
Wil je mooi maatwerk maken dan is Articulate fijner in gebruik.

E-learning functies

De e-elearning functies van beide pakketten ontlopen elkaar niet zoveel. Er zijn twee zaken waarmee Articulate zich onderscheidt:

 • Itembank. In Articulate kun je toetsen (laten) samenstellen uit een itembank.
 • Animaties. In Articulate kun je beperkte animaties maken en pagina’s geanimeerd opbouwen.

Xerte presteert beter als het gaat om:

 • Xapi request, voor het verzamelen van data over de interacties van de leerders,
 • Mobiel. Voor veel cursisten is mobiel een belangrijk eerste device

Community / gebruik

Articulate wordt vooral gebruikt in de e-larning industrie en door e-learning professionals die producten maken voor anderen. Er is een levendige community (e-learning heroes) rondom Articulate en er zijn veel tutorials te vinden op Youtube. Ook zijn er veel commerciële ondersteuners van template-bouwers tot opleiders.

Xerte kent ook een rijke internationale community. Daarbij zijn vooral landen als Engeland, Nederland en België vooraanstaand.

Xerte is initieel ontwikkeld vanuit de Universiteit van Nottingham.

In België wordt Xerte vanuit een overheidsprogramma (Klascement) aangeboden en ondersteund. Zie bijvoorbeeld https://www.klascement.net/tollnet/thema/xerte

In Nederland zijn oa: Deltion College, ROC van Amsterdam-Flevoland, ROC Midden Nederland, Summa College, Gilde Opleidingen en Vista College, gebruikers van Xerte die daarvoor ook veel kennis en templates delen. Zie bijvoorbeeld op de pagina van ROC van Amsterdam of de pagina van Deltion.

Ook vind je op de site van beide ROC’s templates voor bepaalde onderwijsscenario’s (bijvoorbeeld Flipped Classroom, toetsen, etc).

Voorbeeld template interactieve video ROC van Amsterdam

De Nederlandse gebruikersgroep groeit. Vooral onder hbo en mbo instellingen neemt de belangstelling toe. Deze actieve gebruikers zorgen voor een rijke kennisdeling over het gebruik van Xerte, het delen van templates en scenario’s alsmede het delen/uitwisselen van content.

Conclusie

Voor gebruik door commerciële e-learning ontwikkelaars en voor scholen die een centrale ontwikkelafdeling voor e-learning hebben is Articulate een interessante optie vanwege de gebruikersvriendelijkheid, de content bibliotheek en de aanpasbaarheid.

Voor bedrijven/instellingen die e-learning in serie ontwikkelen (uitgeverijen, scholen, online opleiders) kan Xerte een hele interessante optie zijn mits er voldoende kennis in huis is op het gebied van beheer en template bouwen. MBO- en HBO-instellingen pakken dat laatste op door veel samen te werken en te delen. Voor scholen is het op die manier (financieel) mogelijk om een breed gremium aan docenten te laten werken aan e-learnings voor hun lessen.

Zelf proberen?

Je kunt Xerte op je laptop/desktop laten werken. Daarvoor moet je die als server inrichten. Dat kun je doen met Xampp. Xerte kun je hier downloaden.
Een ander manier is door een account op de Nederlandse Xerte speelplaats aan te vragen. Dan kun je een maand lang Xerte uitproberen https://www.dlearning.nl/index.php/oplossingen/xerte

Articulate kun je gratis uitproberen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Formulier